28 Temmuz 2014 Pazartesi

BALIKESİR - AYVALIK/SARIMSAKLI

Herkese merhaba...

Türkiye'nin tatil cennetlerinden biri olan Ayvalık'tayım.

Ayvalık küçük ve mütevazi bir tatil yeri. Diğer tatil yerlerine göre biraz daha sakin. Kafa dinlemek için güzel bir yere benziyor.

Manisa'dan yola çıktım. İzmir'in Menemen ve Aliağa ilçelerinden geçerek Ayvalık'a doğru ilerledim. Yol üstünde yemek yiyecek bir yer bulamadım.Sordum fakat pek tanıdık bilindik tavsiye restorant yok. O yüzden bu yazımda onu es geçmek zorundayım.

Ayvalık'ı ziyaret ettiğiniz zaman gelmişken boş gitmek olmaz tabiki. Ayvalık'ta da görülebilecek yerler var. Örneğin Cennet Tepesi. Hafiften bir rüzgar esiyor tepede. Manzarada gayet güzel fakat ismine aldanmamak gerekiyor. Bakımsız bir yer. Bu kadar güzel manzaralı bir yerin bu şekilde harap edilmesi gerçekten insanı üzüyor. Bira şişeleri ve plastik yemek kaplarının da olduğu gibi bırakılması bir utanç kaynağı. Cennet Tepesi'nden bir manzara.

Ayvalık kış mevsiminde çok ölü bir yermiş ama her yerin olduğu gibi Ayvalık'ın da yerli halkı var. Öncelikle çok cana yakın ve sıcak insanlar. Soru sorduğumda olabildiğince yardım etmeye çalıştılar. Ayrıca çok sade yaşayan insanlar. Bir şey sormaktan çekinmeyin.

Ayvalık'a varmadan önce Sarımsaklı'ya varıyorsunuz. Ayvalık'tan 5-6 km daha yakında kalıyor. Ve bana kalırsa plaj olarak Ayvalık'tan daha güzel. Ayvalık merkezde denize girecek doğru düzgün bir yer bulamayabilirsiniz. Ama merkezinde avantajı var tabiki. Tekne turları mesela. Adalara, koylara yapılan turlardan keyif alabilirsiniz. Önceden katılmışlığım var. Tur yemeklerinden pek bir şey beklemeyin ama.

Sarımsaklı'yı anlatmak daha doğru olur çünkü cazibe merkezi daha çok burası olmuş. Oteller, pansiyonlar, kulüpler vesaire...

Çok uzun ve geniş bir plaja sahip Sarımsaklı. Ve suyu... Deniz o kadar serin ki belki de Türkiye'de bulabileceğiniz en soğuk sulardan birine sahip. Suya girerken iki kere düşünüyorsunuz. Ve bazı insanlar ikinci düşüncelerinde denize girmekten vazgeçiyorlar. Ayvalık plajından bir fotoğraf.

Plajda güneşlik bulmakta sıkıntı yaşayabilirsiniz. Varsa kendi güneşliğinizi götürmenizi tavsiye ederim. Yoksa biraz erken uyanmalısınız.

Kavuniçi dondurmacılar sahil boyu her 100 metrede bir kıyıya çekip dondurma satıyorlar. Bunu da bir tadın derim. Gayet güzel ve yerken keyif alacaksınız. Tercihe göre simit ve süt mısır da yenebilir ama öncelikle bu dondurmayı denemenizi tavsiye ederim. O sıcakta insanı gerçekten ferahlatıyor.

Sarımsaklı'da meşhur bir iki yer buldum. Meşhur Dürümcü Serko nam-ı değer "Tırcı". Eski bir tırı kum içine gömerek tırın römorkunda mı desem konteynerinde mi desem her neyse işte adana, urfa, tavuk dürüm ve en önemlisi meşhur Ayvalık tostu yapıyor. Gece saat 02.00 gibi gidip sizin için Ayvalık tostunu denedim. Açıkçası pek bir numarası yok. Bildiğin karışık tost diyebiliriz. Bunun meşhur olmasının nedeni tost ekmeğinin şeklinden dolayı galiba.

Sarımsaklı'daki diğer tavsiye yerler dondurmacılar. Birisi Leda Dondurma. Sarımsaklı'nın ortasında bir yer. Akşamları istisnasız sıra oluyor. Haklı bir sıra bu. Çeşit çeşit dondurma var. Ve gerçekten lezzetli yapıyorlar. Kızartılmış dondurma, kağıt helva arası dondurma vesaire güzel, çeşitli bir menü hazırlamışlar. Ama benim tercihim külahtan yana.

Diğer dondurmacımız ise Yaşar Usta, YUSDO. Leda'ya göre meyveli dondurmaların tadı bence daha güzel. Meyvenin tadı daha çok geliyor. Özellikle muzlu dondurmasını tavsiye ederim. Yanına çikolatalı da koyduğunuz zaman pasta tadı veriyor. Hoşunuza gidebilir benden size bir tavsiye.

Normal yemek isterseniz Halil İbrahim Sofrası diye bir yer var. Leda'ya çok yakın 50 metre var aralarında. Belki o kadar bile yok. Tabiki yazlık yerde ahım şahım bir kebapçı beklemek doğru olmaz fakat beklentileri karşılayıp iyi bir akşam yemeği yiyebileceğiniz düzeyde bir yer.

Gelelim merak edenler için Sarımsaklı'nın eğlence hayatına. İki seçeneğimiz var: Lunapark, Gece kulüpleri.

Lunapark burada çok köklü. Senelerdir faaliyet içinde. Buraya iki üç kere tatile gelmiş herkes mutlaka uğruyor lunaparka. Gondol, Kamikaze ve Crazy Dance dedikleri habire dönen bir alet var bide. Amacı sadece dönmek başka bir şey yok. Dikkatimi çeken bunlar oldu. Tabi daha fazla oyuncak var fakat en çok sıra olan bunlar. Ayrıca penaltı atılan bir oyun var. 3 vuruşu da gol atınca forma veriyorlar. Kaleci resmen panter. Biraz sinir bozucu bir oyun. Siz bilirsiniz ama ben pek tavsiye etmiyorum.

Ve amaçsızca dönen Crazy Dance...

Diğer seçeneğimize gelince... İki tane gece kulübü var: Gossip, Tropiccana.
Genellikle Gossip tercih ediliyor. Ayvalık merkezden insanlar geliyor. Sokak arasına kurulmuş güzel bir yere benziyor. Ben gürültülü ve kalabalık yerleri pek sevmediğim için bu yerler hakkında yorum yapmasam daha iyi olur. Yolunuz düşerse sizin değerlendirmeniz daha iyi olur.

Bir tepe var ismi Şeytan Sofrası. Güneşin batışının muazzam olduğunu söylüyorlar ama gitmek nasip olmadı. Gidilecek yerlerden bir tanesi de orası. Eğer Sarımsaklı'ya giderseniz uğrayın.

Kısacası Ayvalık/Sarımsaklı kafa dinlemek için oluşmuş bir tatil beldesi. Her akşam ayrı bir alem yapacağınız bir yer değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder